27 Ekim 2010 Çarşamba

ANKARA SAVAŞI

Ankara Savaşı Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid ile
Yıldırım Bayezid 1360 yılında Edirne'de doğdu. Babası Murad Hüdavendigar, annesi Gülçiçek Hatundur. Gülçiçek Hatun Rum'dur. Yıldırım Bayezid yuvarlak yüzlü, beyaz tenli, koç burunlu, ela gözlü, kumral saçlı, sık sakallı ve geniş omuzluydu. Girdiği savaşlarda gösterdiği cesaretten dolayı ona 'Yıldırım' lakabı takılmıştı.
Timur Hanın
Timur (1336 - 14 Şubat 1405) 1336'da Keş'de (Özbeksitan topraklarındaki Semarknad'ın 50 mil güneyindedir.) doğdu. Türkler kendisine, Aksak Timur derlerdi (Sol ayağı doğuştan sakat olduğu için). Barlas aşiretinin liderlerinden Emir Turagay ile Tekina Hatunun oğluydu.
1402 yılında
1402 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler
Ankara’da yaptıkları savaş.

Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid Han, Anadolu beyliklerini hakimiyeti altına aldığı zaman bu ülkelerin beyleri, o zaman batıya doğru gelmekte olan Timur Han’a sığınmışlardı. Ayrıca Timur’dan kaçan Karakoyunlu Hükümdarı Kara Yusuf ile Tebriz hükümdarı Ahmed Celayiri de, Yıldırım’a iltica etmişti. Bu beyler her iki Türk sultanını birbiri aleyhine kışkırtıyorlardı. Neticede bu kışkırtma ve tahrikler, sünni iki Türk hükümdarını Ankara’nın Çubuk Ovasında karşı karşıya getirdi.

Osmanlı sultanının güç ve kuvvetini iyi bilen, Maveraünnehr’deki en kudretli ve zırhlarla mücehhez kuvvetlerini getiren Timur’un ordusu yüz altmış bin idi. Ayrıca 32 fili vardı. Buna karşılık Osmanlı ordusunun mevcudu yetmiş bin idi. Timur’un kuvvetleri adedce Osmanlılardan çok fazla olduğu için, Yıldırım Bayezid Han ordu kumandanlarına muvaffak olmak için fedakarane gayrette bulunmalarını söyledi.

Osmanlı ordusunun merkezinde padişah ve vezir-i azam ile şehzadeleri Mustafa, Musa ve İsa çelebiler bulunuyorlardı. Sağ kolda Anadolu kuvvetleri, Kara Tatarlar ve onların sağında okçular, sol kolda Rumeli kuvvetleri ve Sırp birlikleri ile ihtiyatta Amasya sancak beyi Şehzade Mehmed’in kuvvetleri yer alıyordu. Timur’un ordusunun sağ kanadında iki oğlu Miranşah ve Emirzade Mehmed ve emirler, merkezde hükümdarın kendisi, sol kanatta ise diğer iki oğlu Şahruh Bahadır ve Halil Sultan ile diğer emirler yer almışlardı.

Savaş Timur ordusunun saldırısıyla başladı. Başlangıçta savaşta üstün görünen taraf Osmanlılardı. Bilhassa yeniçeriler ile Osmanlı sağ kolunda timarlı sipahilerin üstün gayretleri üzerine Timur Han bu mevkilere tekrar kuvvetler sevketti. Ancak bu sırada Osmanlı ordusu iki ihanet ile karşı karşıya kaldı. Sol kolda yer alan ve daha önceden Timur’la anlaşan Kara Tatarlar, Osmanlı kuvvetlerini arkadan vurmaya başladılar. Sağ koldaki bir kısım timarlı sipahiler de bu sırada Timur’un ordusunda çarpışan beylerini görerek karşı saflarda yer aldılar. Bu gelişmeler üzerine Osmanlı ordusunun sağ ve sol kanadı çöktü. Şehzade Süleyman, Çelebi Mehmed ve Sırp despotu kuvvetlerini toplayarak geri çekilmeye başladı. Yanındaki şehzadeleri ve yeniçerilerle akşama kadar muharebeye devam eden Yıldırım Bayezid ise, çekilmeye çalışırken esir düştü.

Timur Han, kendisini iyi karşıladı ve tesellide bulundu. Bir Osmanlı padişahına yaraşır şekilde, izzet ve ikram eyledi. Ancak esaret zilletini çekemeyen Yıldırım Bayezid Han, kederinden ve nefes darlığından, 44 yaşında vefat etti(l403). Kabri Bursa’dadır. Timur Han, ölüm haberini alınca “Yazık oldu, büyük bir mücahidi kaybettik.” dedi.


  ANKARA SAVAŞI NEDEN ve SONUÇLARI (1402)  

Ankara Savaşının Nedenleri

- 15. yüzyılın başında Doğuda Timur Devleti, Batıda Osmanlı Devleti çok güçlenmiş ve iki devlet arasında rekabet başladı.
- Timur doğuya yapacağı seferiçin batı sınırlarını güvenceye almak istedi.
- Bazı beyler Timur'a, bazı beyler Yıldırım Bayezid'e sığındı. (Kara Yusuf-Ahmet Celayir)
- Aralarında hakaretlere varan mektuplar göndermeleri savaşın başlıca nedenleri olarak görülür.
- 1402'de Ankara Çubuk ovasında yapılan savaşı Yıldırım Bayezid kaybetti. Savaşın kaybedilmesinde, Timur İmparatorluğu'nun ordusunun sayısal üstünlüğü, Karatatarların taraf değiştirmesi gösterilebilir.


Ankara Savaşının Sonuçları

1. Anadolu Türk Birliği bozuldu. Anadolu Beylikleri yeniden kuruldu.
2. Bizans'ın ömrü 50 yıl kadar uzadı, istanbul'un fethi gecikti.
3. Rumeli'de bazı yerler elden çıktı.
4. Osmanlı Tarihinde Fetret Devri adı verilen taht kavgası dönemi başlamış oldu.
alıntı

büyük selçuklu devleti haritası, ankara savaşı, selçuklu haritası, germiyanoğulları

6 yorum:

  1. güzel olmuş ilk denemeler için oldukça iyi.yalnız kaynak belirtelim ve farklı konular olmASIN bir konu olsun ve açıklayıcı ve öğretici olsun.

    YanıtlaSil
  2. öğretmenim yanlışlarımı söylediğiniz için teşekkür ederim. daha doğru yapmaya çalışacağım.

    YanıtlaSil
  3. güzeL oLmuş tesekkür ederiz..

    YanıtlaSil
  4. rabiacıgım bak güzel olmuş ama bazı yerlerinde ...Tümünü okumak için linke tıklayınız. diye yazıyor bunu silersen daha guzel olacagını düşünüyorum başarılar dilerim degerli arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  5. öneride bulunduğun için teşekkür ede arkadaşım.daha doğru yapacağım

    YanıtlaSil
  6. önemli degil degerli arkadaşım başarılar.

    YanıtlaSil